İlişki, Aile ve Evlilik Danışmanlığı

İlişki, Aile ve Evlilik Danışmanlığı

Ailelerin, çiftlerin veya boşanma sürecindeki kişilerin karşılaştıkları sorunları çözmelerine yönelik olarak psikolojik danışmanlık hizmeti verilir. Her aile veya çift yaşamlarının belli dönemlerinde sıkıntılı zamanlar geçirip , desteğe ihtiyaç duyabilir Devamını Oku »

Depresyon

Depresyon

Yine de belirtmek gerekirki her insanın hayatının belirli dönemlerinde bu tür sıkıntılarının olabileceği unutulmamalıdır. Ama başa çıkmakta zorlanıldığı durumlarda bir uzmandan yardım almakta fayda vardır. Devamını Oku »

Bireysel Danışmanlık

Bireysel Danışmanlık

Danışmanlık süreci net hedeflerle başlar. Uzman ile danışan arasında sözlü bir anlaşma yapılır. Bu anlaşma danışmanlık sürecinin hangi sorunları çözmek ve her iki tarafında bu profesyonel ilişkide nasıl rol oynayacağı ile ilgilidir. Devamını Oku »

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

Dikkat eksikliği belirli bir konuya odaklanamama ve dikkat dağınıklığıyla kendini gösteren bir bozukluktur. Devamını Oku »

 

OBSESİF-KOMPULSİF (TAKINTI) BOZUKLUĞU

obsesif kompulsif ( takıntı) bozuklugu

Obsesif-kompulsif bozukluk anksiyete türü bir rahatsızlıktır.tekrarlanan davranış ve düşünce örüntüsüne sahip yaşayan insanların günlük aktivitelerini  zorlaştırıp hayatını olumsuz etkileyen bir bozukluktur.

obsesif kompülsif bozukluğu olan bireyler kontrol edemedikleri  ya da kontrol etmekte zorlandıkları tekrar eden  stres yaratan davranış, düşünce ve görüntüler (obsesyon) nedeniyle sıkıntı, kaygı ve korku yaşarlar.Bu düşüncelerin neden olduğu bunaltıdan kurtulmak için kişi, bazı davranış biçimleri oluşturur(kompulsiyonlar)

Bu davranışlar rahatsız edici düşünce yani obsesyonları etkisizleştirmek yada akıldan uzaklaştırmak amacıyla yapılır. Bu tür davranışlarda kompulsiyonları oluşturur. bazı kişilerde rahatsızlık obsesyon düzeyinde kalıp kompulsiyona dönüşmeyebilir.

Tekrarlayan davranışlar oluşan kaygıyı bir süreliğine geçici olarak durdurur. Fakat rahatsızlık bir süre sonra tekrar hissedilir ve rahatlama amacıyla gerçekleştirilen davranışları yineleme ihtiyacı oluşur.

bu döngünün sıklığı kişiye ve rahatsızlığın yoğunluğuna göre değişir. Bazı  kişilerde günün önemli bir kısmında yer kaplayarak yaşamlarını zorlayıcı hale gelebilir.

obsesif ve kompulsif bozukluğu olan kişilerin bir çoğu saplantı ve takıntılarının anlamsız ve gereksiz olduğunu farkında olmasına rağmen, bıu davranışları gerçekleştirmekten kendilerini alıkoyamazlar.

yaygın obsesyonlar

* simetri , düzen , mükemmeliyetçilik .

* mikrop, pislik ve hastalık bulaşması.

* dini ve günahkar düşünceler.

* sosyal ortamlarda rezil olmak.

* hata yapmak ve saldırganlık

* cinsel içerikli obsesyonlar

yaygın kompulsiyonlar

* sıkça yapılan el yıkama, temizlik, vücut temizliği

* kapı, ocak gibi şeyleri sürekli kontrol etme

* sayı sayma, belirli cümle , kelime ve ve duaları sürekli tekrarlama

* bazı davranışları belirli bir sıraya göre yapma

* gereksiz bazı şeyleri toplama ve biriktirme

* rahatsız edici düşünce ve görüntülere takılıp kalma

obsesif ve kompusif bozukluğun  nedenleri?

genetik faktörler

*  çevresel ve genetik faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir. OKB ye sahip bireylerin ailelerinde de yüksek oranda  bu bozukluğa rastlanması, bu durumun genetik geçişli olabileceğini düşündürmektedir. Aynı zamanda bu bozukluğa sahip bireylerin çocuklarına bu durumu öğrenme yoluyla da iletebileceği ayrı bir faktördür.

* ayrıca seratonin seviyesindeki düşmeyle OKB arasın bir bağ olduğu da saptanmıştır.

çevresel faktörler

* kayıp ve yas

* travmatik yaşantılar

* hastalıklar

* önemli yaşamsal değişimler

* kaygı ve korkular

Ne zaman ortaya çıkar

genellikle çocuklukta, gençlik ve yetişkinliğin ilk yıllarında ortaya çıkar. Sosyal, kültürel ve ekonomik yapıdan bağımsız her ortamda kadın ve erkeklerde eşit düzeyde ortaya çıkabilir.

OKB nasıl tedavi edilir?

okb si olan bireylerin tedavi olmadan iyileşmesi pek beklenmez.

tedavide kullanılan farklı yöntemler olmasına rağmen en etkili tedavi biçimleri arasında

* bilişsel-davranışçı yöntemler

* ilaç tedavisi

bazı durumlarda her ikiside gerekebilir. Danışacağınız bir uzman  sizi bu konuda yönlendirebilir.

 

TERAPİA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ

iletişim; 0236 2378187