İlişki, Aile ve Evlilik Danışmanlığı

İlişki, Aile ve Evlilik Danışmanlığı

Ailelerin, çiftlerin veya boşanma sürecindeki kişilerin karşılaştıkları sorunları çözmelerine yönelik olarak psikolojik danışmanlık hizmeti verilir. Her aile veya çift yaşamlarının belli dönemlerinde sıkıntılı zamanlar geçirip , desteğe ihtiyaç duyabilir Devamını Oku »

Depresyon

Depresyon

Yine de belirtmek gerekirki her insanın hayatının belirli dönemlerinde bu tür sıkıntılarının olabileceği unutulmamalıdır. Ama başa çıkmakta zorlanıldığı durumlarda bir uzmandan yardım almakta fayda vardır. Devamını Oku »

Bireysel Danışmanlık

Bireysel Danışmanlık

Danışmanlık süreci net hedeflerle başlar. Uzman ile danışan arasında sözlü bir anlaşma yapılır. Bu anlaşma danışmanlık sürecinin hangi sorunları çözmek ve her iki tarafında bu profesyonel ilişkide nasıl rol oynayacağı ile ilgilidir. Devamını Oku »

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

Dikkat eksikliği belirli bir konuya odaklanamama ve dikkat dağınıklığıyla kendini gösteren bir bozukluktur. Devamını Oku »

 

Tag Archives: aile danışmanlığı

İLİŞKİ VE EVLİLİK DANIŞMANLIĞI

İLİŞKİ VE EVLİLİK DANIŞMANLIĞI

Ailelerin, çiftlerin veya boşanma sürecindeki kişilerin karşılaştıkları sorunları çözmelerine yönelik olarak psikolojik danışmanlık hizmeti verilir. Her aile veya çift yaşamlarının belli dönemlerinde sıkıntılı zamanlar geçirip , desteğe ihtiyaç duyabilir. Bu gibi zamanlarda zorlukları tek başlarına aşmakta güçlük çekebilirler. Aile ve çift terapisi bu gibi güçlüklerin aşılması amacıyla çiftin ve ailenin ilişkilerinin tekrar düzenlenmesine yadımcı olur. Danışmanlık süreci çiftin, ailenin karşılıklı hedef belirlemesiyle başlar ve ailenin tüm üyelerin katılımıyla yapılır. Özellikle çift terapisinde her iki tarafında sürece aynı anda başlamaları ve görüşmelere birlikte devam etmeleri önemlidir.

Çalıştığımız alanlar

Evlilik öncesi danışmanlık
Evlilik danışmanlığıpeople-couch1-300×200
Boşanma süreci
Aileye yeni bir bireyin katılması
Anne-baba, çoçuk iletişim ve sorunları
Eşler arası iletişim ve çatışma çözme yolları
Aile içi iletişim sorunları ve etkili iletişim
Cinsel problemler ve cinsel danışmanlık
Hastalık , evden ayrılma , kayıp ve yas
Ekonomik sorunlar (iflas, iş kaybı v.b)
Eşlerin ailelerinin aileye olumsuz etkileri
Sözlü ve / veya fiziksel şiddet
Emeklilik dönemine uyum

SEHER GÜNER

TERAPİA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ
iletişim; 0236 2378187
HAPPY-COUPLE1

AİLE VE ÇİFT DANIŞMANLIĞI NEDİR?

Couple meeting architect for house construction

Aile üyeleri ve çiftlerin arasındaki problem ve anlaşmazlıklara yönelik, değişim ve gelişimi sağlamak amacıyla, aile üyeleri ve çiftlerin arasındaki ilişkilerin konu edildiği bir psikoterapi dalıdır.

Aile ve çift terapisinin amacı, aile ve çiftler arasındaki sıkıntılı süreçlere yönelik tüm çatışmaların ele alınarak aile bireylerinin sorunun çözümüne etkin bir şekilde katılımının sağlanmasıdır.

Aile içerisindeki bireylerin birbirleriyle kurdukları ilişki ve iletişim biçimleri, ailenin yapısı ve işleyişi bakımından önem taşır. Bu önem kişisel ruhsal yaşantıları açısından da belirleyicidir. Bu ilişki ağının içerisine eşler, çocuklar ve evebeynler girer. Ve çoğu zaman diğer ilişkilerimize kıyasla daha fazla önem taşırlar.

Aile içerisinde zaman zaman yaşanan sıkıntılı ve zorlu süreçler bireyleri, hakim olan ilişki biçimleri ile davranış kalıplarının değişimi yönünde bir beklenti içine sokabilirler. Bu talebe yönelik yapılan aile ve çift terapisi, her bir üyenin ya da çiftin problem ve beklentilerini göz önüne alarak bunların değerlendirmesini ve sorunun çözümünü aile sistemi içerisinde yapmayı hedefler. Yapılacak müdahaleler bazen bireylere yönelik olabileceği gibi, bazen de tüm aile sistemine yönelik olabilir. Bunu belirleyen problemin niteliği ve bireylerin kişisel ve kültürel yapısıdır.

Aile-Terapisi-NedirÜlkemizde aile ve çift terapisinin önemi gittikçe artmaktadır. Terapiye katılan katılan kişilerin kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında farkındalıkları artmaktadır. Terapist yardımıyla ilişki ve ailede yaşanan sorunlara yönelik etkin çözüm yöntemleri geliştirmek amacıyla çeşitli iletişim becerileri, davranış değiştirme ve problem çözme teknikleriyle ilgili destek alırlar. Bu destek sadece o dönemdeki sorunlara yönelik değil, ileride de karşılaşabilecekleri problemlere de yöneliktir. Bu nedenle amaç sadece sorun çözmek değil, sorun çözme becerisi kazandırmaktır. Aile terapisi sadece aile içi ilişkilerle sınırlı değildir. Bu destek aile dışında ki ilişkilere de destek sağlar.

Aile ve çift terapisi nasıl yapılır

Her aile ve çift için kullanılan yöntemler aynı olmayabilir. Ailenin tamamı yada çiftin her ikisininde seanslara katılımının yanı sıra bazen de aile üyelerinin bir kısmı yada çiftlerin teker teker olarak da seanslara katılımı yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Gerekli görüldüğünde aile ve çift terapisine eşlik eden farklı psikoterapi yöntemleri de uygulanabilir. daha çok bireysel psikolojik problemleri olan kişilerde aile ve çift terapisinin yanısıra bireysel danışmanlık da uygulanabilir.

Çocuk merkezli aile terapisinde, evebeynlerin yanısıra öğretmenleri ve okul rehberlik servisiyle de iletişim kurulabilir.

Aile ve çift terapisinden kimler faydalanabilir

Aile ve çift terapisinin ilgilendiği alanlar geniştir. Bireysel danışmanlık alanlarda gerektiğinde aile terapisinden faydalanabilir. Ama özellikle ikili ilişkilerde sorun yaşayan, ya da yaşadığı sorunlar ikili ilişkilerini ve aile hayatını etkileyen herkes bu terapi yönteminden faydalanabilir

Aile ve ilişki terapisinin ilgilendiği alanlarda bazıları

Evlilik ve ilişki sorunları
Aile içindeki bireylerin ruh sağlığı (yetişkin, çocuk, ergen)
Boşanma süreci ve sorunlar
Cinsel sorunlar
Aile döngüsündeki değişiklikler
Evebeynlik rolleriyle ilgili sorunlar
Kayıp, yas ve travmalar
Çocuk ve ergenlikteki sorunlar
Ekonomik sorunlar
Kronik ve fiziksel hastalıkların aile ve ilişkiye olumsuz yansıması
Alkol ve madde kullanımı
Bir aile üyesinin evden ayrılması

SEHER GÜNER

TERAPİA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ
iletişim; 0236 2378187

NEDEN YAKINLAŞIRIZ ?

Neden yakınlaşırız
?
images (10)

Diğer insanlarla yakınlaşma ve birlikte olma isteği güçlü ve temel bir ihtiyaçtır. İlişki kurmamızın ve sürdürmeye çalışmamızın, kaybetme durumunda ise olumsuz etkilenmemizin temelnde yatan bu ihtiyaçtır.
Zaman zaman yalnız kalma ihtiyacı duymamıza rağman uzun süreli ilişikilerle ilgili yalıtılmış durumda yaşamamız çeşitli sorunlara neden olmaktadır.
Yakınlaşma ihtiyacı diğerleriyle her ne pahasına olursa olsun ilişki kurmak demek değildir. Kişisel alanımız içerisine çeşitli ilişkileri almadan önce herkesin kendi kıstaslarıyla işleyen bir mekanizma devrededir.
Bunlara etki eden faktörler arasında sosyal, psikolojik ve biyolojik koşullar yer alır. Bundan diğer kişilerle aramızdaki mesafeyi düzenleme mekanizmasıda etkilenmektedir.
Yakınlaşmanın önemin uzun süreli tecrit deneyleri sonucunda daha iyi anlamış bulunmaktayız. Tecrit durumlarının süre ve yoğunluğuna göre olumsuz ve ciddi sonuçları ortaya çıkmıştır. Daha zorunlu ve uzun süreli ayrılıkların özellikle çocukluk ve gençlik döneminde daha fazla olumsuz sonuçlara neden olduğu görülmüştür. Ve çoğunun zihinsel rahatsızlık belirtileri gösterdiği görülmüştür.
bu sonuçlara göre toplum içerisinde kurduğumuz ilişki türleri ve biçimlerinin sosyal ve duygusal hayatımız üzerinde etkisi çok büyük ve belirleyicidir. Yakınlaşma eğilimi tüm canlılarda görülen güçlü bir eğilimdir.
yakınlaşma eğilimi anne bebek bağlanma davranışıyla başlayıp, yetişiklikte diğer kişilerle de süren bir durumdur. Anne ve bebek arasındaki ilişki biçimi bizim yetişkinlikteki bağlanma biçimlerimizi önemli ölçüde etkiler.
Bağlanma tarzları
Kaygılı, güvenli ve kaçınmalı bağlanma davranışları yetişkinlikte karşı cinsle aramızdaki ilişki üzerinde de önemli ölçüde etkilidir.
Yapılan araştırmalar sonucunda bağlanma tarzlarıyla ilişki biçimleri arasında aşağıdaki örüntülerin etkin olduğu görülmüştür.

güvenli bağlanma tarzını yaşayan bireylerde, bağlanma düzeylerinin, ilişki doyumunun ve iletişim örüntülerinin, daha olumlu olduğu görülmüştür. Bu tip insanların arkadaşlık bağlarıda daha kuvvetli olma eğilimindedir.
Kaçınmalı ve kaygılı bağlanan kişiler, başkalarıyla yakınlaşırken tedirgin, kendilerini ifade etme eksikliği ve kıskançlık nedeniyle problem yaşayıp, kaygılı kişiler ise duygusal çalkantılar yaşama eğiliminde oldukları görülmüştür.

TERAPİA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ
iletişim; 0236 2378187

İLİŞKİLERDE YAŞANAN İLETİŞİM PROBLEMLERİ

ilişkilerde yaşanan iletişim problemleri

İlişki içerisinde yaşanan problemlerin birçok nedeni vardır. İletişim bunlar içerisinde tek neden değil fakat problemlerin çözülememesinde ve sürmesinde önemli bir yere sahiptir.
Problem çoğu zaman iletişim biçimleri tarafında kamufle edilmiştir. Eşler bazen yaşanan bir problemi farkında olmadan çok faklı bir biçimde ifade edebilirler. Bu durumda iletişim biçimleri kendi başına problem olmanın yanı sıra başka problemlere de eşlik eder çoğu zaman.
İletişim biçimleri ailenin ve çiftlerin kendilerini ifade ederek istek ve beklentilerinin ne yönde ve ne şekilde gerçekleşmesini istediklerini belirtirken aynı zamanda bu istek ve beklentilerin karşı taraf adına ne ifade edeceğini ve onunda ihtiyaçlarına katkı sağlayıp sağlayamayacağını değerlendirebilme kapasitesini gösteren bir durumdur.
İletişim örüntüleri her ilişkide çiftlerin kişilik yapıları, bilişsel ve sosyal yeterlilikleri, geçmiş yaşantıları doğrultusunda tekrarlayan bir yapıdır. Bu yapı benzer durumlarda benzer sonuçlara yol açan bir tekrarlama durumuna yol açtığı için, değişmeyen ve çözüme ulaştırılamayan ilişki problemlerinde diğer faktörlerin yanı sıra iletişim örüntüsünün de gözden geçirilmesi gerekir.
Evlilik ve ilişki içerisinde yaşanan iletişim problemlerine göz attığımız zaman belirli davranış ve ifade yanlışlarına rastlarız.
Bunlar
• Negatif ve yıkıcı eleştiri
• Şikayet
• Akıl okuma ve itham etme
• Eşlerin kendi davranışlarındaki sorumluluklarını kabul etmemesi
• Empati eksikliği
• Mazeret ve bahane
• Yalan ve tutarsızlık
• Rahatsız edici söylem ve hareketler
• Suçlayıcı dil

İlişkilerde yaşanan problemlerin çözümünde çiftler arasında yanlış iletişim örüntülerini bulup, bunları daha işlevsel iletişim biçimleriyle yar değiştirilmesi, ilişki problemlerinde önemli bir yere sahiptir.

SEHER GÜNER

TERAPİA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ
iletişim; 0236 2378187

EVLİLİKLE İLGİLİ YALNIŞ BEKLENTİLER


Evlilikle ilgili yanlış beklentiler

Evlilikle ilgili kararlarımızı verirken bizi en çok yanıltan şey karşımızdaki insanı görmek istediğimiz şekilde görmemizdir. Bizim gördüğümüzle, karşımızdaki kişinin kendinde gördüğü şey aynı olmayabilir. İşin kötüsü sizin evlilikten beklediklerinizle eşinizin beklentileri arasında da büyük bir fark olabilir. Bu bakış açısı evlilikle ilgili beklentilerimize ve davranışlarımıza da yansır.
Aşırı romantizm içeren, büyük bir uyum ve filmlerdekine benzer bir ilişki hayal edenler belki de evlilikte en çok hayal kırıklığı yaşayanlardır.
Evliliğe adım atarken kendi kafamızda yarattığımız kişiye gerçekçi olmayan anlam ve beklentiler yüklemek, pembe bulutların üzerinde gezmek evliliğin uzun soluklu ve çok yönlü yapısı içerisinde hayal kırıklıklarına neden olabilir.
Bu nedenle, evlilik öncesi birbirini tanıma süreci iyi değerlendirilmesi gereken, gerçeğe uygun beklentiler ve isteklerin her iki taraf içinde olası olduğu bir beraberliğe adım atmak ilişkinin daha mutlu, huzurlu ve uzun soluklu olmasını sağlayabilecektir.
Evlilik öncesi karar vermek karşımızdakinden çok kendimizi tanımak ve evlilikten beklentilerimizi farketmekle başlar. Kendimiz ve beklentilerimizle ilgili farkındaliklar ve bunu açık bir dille ifade etmek kendi adımıza atılacak ilk adımdır.
Evlilikle ilgili genel yanlış inançlar
• En iyi ve tek dostum olmalı
• Herşey eşit oranda yarı yarıya olmalı
• Aynı beğeni ve isteklere sahip olmalı
• Herzaman duygusal ve romantik olmalı
• Tartışma ve çatışma olmamalı
• Ne hissettiğimi ve ne düşündüğümü anlatmasamda anlamalı, bilmeli
Gibi yanlış inançlar evlilikle ilgili yanlış beklentilere girmemize neden olmaktadır.

SEHER GÜNER

TERAPİA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ
iletişim; 0236 2378187images (90)

AİLE VE ÇİFT DANIŞMANLIĞI NEDİR?

AİLE VE ÇİFT DANIŞMANLIĞI NEDİR?

Aile üyeleri ve çiftlerin arasındaki problem ve anlaşmazlıklara yönelik, değişim ve gelişimi sağlamak amacıyla, aile üyeleri ve çiftlerin arasındaki ilişkilerin konu edildiği bir psikoterapi dalıdır.

Aile ve çift terapisinin amacı, aile ve çiftler arasındaki sıkıntılı süreçlere yönelik tüm çatışmaların ele alınarak aile bireylerinin sorunun çözümüne etkin bir şekilde katılımının sağlanmasıdır.

Aile içerisindeki bireylerin birbirleriyle kurdukları ilişki ve iletişim biçimleri, ailenin yapısı ve işleyişi bakımından önem taşır. Bu önem kişisel ruhsal yaşantıları açısından da belirleyicidir. Bu ilişki ağının içerisine eşler, çocuklar ve evebeynler girer. Ve çoğu zaman diğer ilişkilerimize kıyasla daha fazla önem taşırlar.

Aile içerisinde zaman zaman yaşanan sıkıntılı ve zorlu süreçler bireyleri,  hakim olan ilişki biçimleri ile davranış kalıplarının değişimi yönünde bir beklenti içine sokabilirler. Bu talebe yönelik yapılan aile ve çift terapisi, her bir üyenin ya da çiftin problem ve beklentilerini göz önüne alarak bunların değerlendirmesini ve sorunun çözümünü aile sistemi içerisinde yapmayı hedefler. Yapılacak müdahaleler bazen bireylere yönelik olabileceği gibi, bazen de tüm aile sistemine yönelik olabilir. Bunu belirleyen problemin niteliği ve bireylerin kişisel ve kültürel yapısıdır.

Aile-Terapisi-NedirÜlkemizde aile ve çift terapisinin önemi gittikçe artmaktadır. Terapiye katılan katılan kişilerin  kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında farkındalıkları artmaktadır. Terapist yardımıyla ilişki ve ailede yaşanan sorunlara yönelik etkin çözüm yöntemleri geliştirmek amacıyla çeşitli iletişim becerileri, davranış değiştirme ve problem çözme teknikleriyle  ilgili destek alırlar. Bu destek sadece o dönemdeki sorunlara yönelik değil, ileride de karşılaşabilecekleri  problemlere de yöneliktir. Bu nedenle amaç sadece sorun çözmek değil, sorun çözme becerisi kazandırmaktır. Aile terapisi sadece aile içi ilişkilerle sınırlı değildir. Bu destek aile dışında ki ilişkilere de destek sağlar.

Aile ve çift terapisi nasıl yapılır

 Her aile ve çift için kullanılan yöntemler aynı olmayabilir. Ailenin tamamı yada çiftin her ikisininde seanslara katılımının yanı sıra bazen de aile üyelerinin bir kısmı yada çiftlerin teker teker olarak da seanslara katılımı yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Gerekli görüldüğünde aile ve çift terapisine eşlik eden farklı psikoterapi yöntemleri de uygulanabilir. daha çok bireysel  psikolojik problemleri olan kişilerde aile ve çift terapisinin yanısıra bireysel danışmanlık da uygulanabilir.

Çocuk merkezli aile terapisinde, evebeynlerin yanısıra öğretmenleri ve okul rehberlik servisiyle de iletişim kurulabilir.

Aile ve çift terapisinden kimler faydalanabilir

Aile ve çift terapisinin ilgilendiği alanlar geniştir. Bireysel danışmanlık alanlarda gerektiğinde aile terapisinden faydalanabilir. Ama özellikle ikili ilişkilerde sorun yaşayan, ya da yaşadığı sorunlar ikili ilişkilerini ve aile hayatını etkileyen herkes bu terapi yönteminden faydalanabilir

 Aile ve ilişki terapisinin ilgilendiği alanlarda bazıları

  • Evlilik ve ilişki sorunları
  • Aile içindeki bireylerin ruh sağlığı (yetişkin, çocuk, ergen)
  • Boşanma süreci ve sorunlar
  • Cinsel sorunlar
  • Aile döngüsündeki değişiklikler
  • Evebeynlik rolleriyle ilgili sorunlar
  • Kayıp, yas ve travmalar
  • Çocuk ve ergenlikteki sorunlar
  • Ekonomik sorunlar
  • Kronik ve fiziksel hastalıkların aile ve ilişkiye olumsuz yansıması
  • Alkol ve madde kullanımı
  • Bir aile üyesinin evden ayrılması

TERAPİA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ

iletişim; 0236 2378187

AİLE VE ÇİFT TERAPİSİ NEDİR?

Aile ve Çift Terapisi Nedir?

Problemi tanımlama, çözüm önerileri getirme,iletişim becerileri sağlama, değişim yaratma ve aile kaynaklarını kullanarak yapılan etkin ve uygulamaya dönük bir terapi / danışmanlık biçimidir.
Aile ve çift terapisine kimler katılmalıdır? 

Evlilik ve İlişki içerisindeki sorunlarıyla başetmekte zorlanan, yeni iletişim ve sorun çözme teknikleriyle tanışmak isteyen aile ve çiftlere yöneliktir.
Terapiye tüm aile Ya da çiftler katılır. Kişiler arası görüş farklılıklarına saygı duyulur ve her aile içerisinde sorunların olabileceği, önemli olanın çözüm üretilebilmesi gerçeğinden yola çıkılır. Bu gerçeği aile üyelerinin veya çiftlerinde kabul etmesi, bazı konularda anlaşamamanın doğal olduğu, ama bunun yine de ilişkinin tamamını etkilemesine izin verilmemesi ve çözüm yoluna ulaşabileceklerini kabul etmeleri önemlidir. Önemli olan sorunlara nasıl yaklaşılabileceğidir.
Bazı aileler günlük problemlerini oldukça kolay bir şekilde çözebilirler. Ancak güçlü, yoğun ve olumsuz duygular açığa çıktığında daha önce başedebildiği durumlarla ilgili zorluk yaşayabilirler.
Bu olumsuz duygular ailenin gücünü test eden kıskançlık, öfke, reddedilme şeklinde olabilir. Bu durumlar bazı ailelerde duygusal bir patlama yaşanıncaya kadar devam ederken, bazılarında ise inkar, basitleştirme ve bastırma şeklinde olur.
Aile içi ve eşler arası iletişimin önemi

Çatışmaların başlaması aileyi yaşadıklarının farkıCift-Terapisi-Nedirna varması ve çözüm üretme konusunda birşeyler yapılması gerektiğini düşündürebilir. Bu farkındalıkla birlikte aile ve çiftler sorunu açıkça tanımlayıp açık, samimi ve dolaysız bir iletişimi kurmayı başarabilirse bu olumsuz durum ve duygularla başetmeyi gerçekleştirebilir.
Evebeynlerin çatışma sürecinde sergiledikleri tavır ailenin diğer üyeleri içinde model olur. Çatışmalarını etkin bir şekilde çözebilen evebeynlerin çocukları da samimi, içten ve açık bir iletişimle çatışma çözme yöntemini öğrenirken, bu durumu görmezden gelip duygularını bastıran evebeynlerin çocukları da kendilerini ifade etmede zorlanacaklardır.
İletişimin aileyi birbirine bağlayan önemli bir işleve sahiptir. Ailenin iç ve dış problemlerle başa çıkmasını kolaylaştırır.
Sorun yaşayan aileler genellikle iletişim bakımından zayıf ailelerdir. Bu ailelerde kişiler birbirleriyle doğrudan konuşmazlar, konuşsalar bile birbirlerini etkin bir şekilde uzun süre dinleyemezler. Genellikle birbirlerinin yerine konuşur, diğeri henüz Bir şey söylemeden onun ne diyeceği ya da ne düşündüğünü bildiğini varsayar ve cevap verir.
Bu ailelerde günlük sorunlar çözülse bile, aile üyeleri genellikle birbirlerinin duygu ve düşüncelerini tam olarak anlayamazlar.
Aile ve çift terapisinde ne yapılır?

Tüm aileler kendi içerisinde iletişim kuralları geliştirir. Ancak bazıları daha işlevseldir. Ayrıca bazı aile üyeleri için işlevsel olan bir davranış Ya da kural diğer aile üyeleri için işlevsiz olabilir.örneğin; bazen evebeynler çocuklarının her dediklerinin aynılarını harfiyen uygulamalarını aile içinde birlik ve bütünlük olarak algılarken, çocuklar üzerinde bu davranış engellenme duygusu ve öfke yaratarak pasif-agresif bir tutum içerisine girmelerine neden olabilir.

Aile ve çift terapisinde her ailenin kendine özgü olan bazı iletişim örüntülerine ve kurallara sahip olduğu öngörülerek,aile ve çift arasındaki danışmanlık süreci, problemin bulunması ve tanımlanması sürecinden sonra aile içi iletişim örüntüsünün keşfedilip, işlevi olanlar geliştirilip, işlevsiz iletişim örüntüleri değiştirilir.
Tedavi ve müdahale stratejileri aileye, çifte özgü ve kendi içerisindeki dinamiklere dayanılarak yapılır.

SEHER GÜNER

Terapia Psikolojik Danışmanlık ve Kişisel Gelişim Merkezi

iletişim; 0236 2378187